30 april 2010

ENDELIG - Fornuften seirer i luften

Jeg er ganske mye ute og flyr og de siste årene er det en ting som har irritert meg mye mere enn alt annet - forbudet mot veske ombord.

Jeg har hatt mange laster her i livet, men den største av dem alle har jeg fortsatt og det er Tab X-tra. Det som virkelig har irritert meg er at ingen flyplasser i Norge later til og selge Tab, men kun Pepsi. Derfor har det vært ekstra irriterende at jeg ikke kan ta med meg en flaske når jeg skal dra på tur.

Nå virker det som noen kloke hoder har funnet ut at tannkrem og Tab X-tra ikke er så farlig lengre, ihvertfall ifølge denne artikkelen her.

28 april 2010

Ansatte får sparken pga overvekt

VG har i dag en artikkel på nett om ambulansesjåfør Stein Arve Paulsen som tydeligvis har fått sparken fordi han er i dårlig fysisk form. Det er liten uenighet om hva som er grunnen til at han har fått sparken, men Stein Arve er uenig i at testen han har tatt beviser at han er uegnet til jobben.

Om han er skikket til jobben sin pga overvekt eller ikke har ikke jeg noen formening om, men når du er 188 og veier over 130 kilo så er det liten tvil om at du har en betydelig helserisiko. Om det derimot er oppsigelsesgrunn er jeg meget uenig i. Skal vi få et samfunn der folk får sparken fordi de har lagt på seg?

Hvorfor kan ikke arbeidsgiver gå inn sammen med de ansatte og gjøre noe med problemet?

Det er heldigvis flere arbeidsgivere som har skjønt at sunne og friske medarbeidere ikke bare yter bedre men gir bedre trivsel på jobben. Gymtimen AS er et firma som går inn i bedrifter hjelper de ansatte med og komme i bedre form.

Hvorfor kunne ikke Nordlandssykehuset, Paulsens arbeidsgiver, tatt kontakt med et slikt firma for å bedre miljøet blant alle de ansatte istedenfor og bare konkludere med at han som veier mest er uskikket til jobben - når han i realitet løp like fort som en kvinnelig medarbeider som beholdt jobben.

20 april 2010

3 kilo mere fett på kroppen

"They say Rome wasn't built in a day, but I wasn't on that particuar job" Brian Clough

De av dere som kjenner til Engelsk fotball kjenner nok til den fargerike treneren Brian Clough, som reddet Nottingham Forest fra nedrykk til 3 divisjon. Ikke bare klarte han og redde klubben fra nedrykk, men i løpet av 3 år vant de ligacupen i England og året etter det vant de europacupen.

Clough var ingen beskjeden mann, og er kjent for mange gode utsagn, et av dem er sitatet over.

Jeg er ingen Brian Clough, men det siste året har jeg hatt en virkelig stor jobb med og kvitte meg med en del overflødige kilo. Før jeg startet føltes det som om jeg måtte bygge Roma helt alene, men det viste seg lettere enn jeg hadde trodd.

Eller, lett er kanskje ikke ordet - men med god gammeldags jernvilje.

Men så kom en periode med litt for mange utskeielser. 2 turer til England på fotball tur, Danmarkstur med min kjære og flere slike helger. Etter noen uker uten veiing gikk jeg i går på vekten igjen, og den viste 107,3 kilo. Sist jeg veide meg var for godt over en måned siden og da var jeg nede i 102 kilo - så jeg har altså gått opp litt.

Dette er uansett ingen krise, det er bare snakk om å skjerpe seg igjen. Jeg var også en tur og veide meg på InBody vekten som forteller meg fordelingen i kroppen og den viste at jeg har gått opp noen kilo med muskler - noe som gjør at vektøkningen bestående av rent fett kun var 3 kilo.

Men nå er det vår, og det er mye hyggeligere og komme seg ut på tur - så nå får en bare begynne og leve litt asketisk igjen inntil jeg har nådd målet om 99,9

10 april 2010

Politiet og taushetsplikten


Jeg har fått en god del tilbakemeldinger på forrige innlegg, og mange setter spørsmålstegn ved det jeg skriver angående politiets evne til å holde ting skjult for media som er taushetsbelagt.

Normalt sett er jeg en person med dyp respekt for autoritet og den jobben både politi og andre gjør for at vi skal kunne leve i et så bra land som det Norge er - men vi er dessverre alle kun mennesker og det finnes dårlige holdninger over alt i et samfunn, dessverre også hos politiet.

"Politiet lekker som en sil" skrev Dagbladet for noen år siden. Det var Akershus Universitetssykehus som uttalte dette og brukte det som en begrunnelse for hvorfor de ikke utleverte pasientjournaler til politiet. Dessverre er det få som blir tiltalt for dette selv om Nettavisen kunne skrive om en politibetjent som var siktet for 20 brudd på taushetsplikten. Forsvareren til betjenten brukte som begrunnelse at alt var gjort med gode hensikter - men hvordan kan en man med gode hensikter lekke informasjon han ikke har rett til å utlevere.

Nå er det ikke bare politiet som ikke klarer å holde kjeft, det er også et problem innen helsevesenet og andre instanser, forskjellen er bare den at hvis andre går over streken kan de anmeldes - hva skal en gjøre når en tydelig ser at Politiet selv ikke klarer å holde ting borte fra media?

I tilfellet jeg refererte til i forrige innlegg nektet selvfølgelig de som mottok anmeldelsen at de hadde lekket noe som helst - men er det bare to parter som kjenner til noe slikt og det lekker ut så er det veldig lett og vite hvem som har sagt det. Har en holdt kjeft selv så må det være den andre part.

Det Norge trenger i dag er et skikkelig oppgjør med "tyster" mentaliteten. Det er en grunn til at blader som Se og Hør hele tiden kan trykke sladder - folk tyster. Vi er ekstremt flinke til å snoke i ting vi ikke har noe med, og skulle vi finne ut noe som ikke andre vet (eller skal vite om) så er vi flinke til å lekke det videre. Noen er motivert av pengene man kan få mens andre gjør det av andre grunner - men uansett er det like umoralsk.

Det har akkurat vært påske, og vi har blitt minnet på tidenes mest kjente tyster av dem alle - Judas Iskariot. Han fikk 30 sølvpenger for å peke ut Jesus for romerne. For de som kjenner denne historien vet man at det ikke gikk så bra med Judas etter dette. Det kan friste med sølvpengene "media" kan lokke med, men er det verdt og selge seg selv på den måten og gjøre seg selv til en Judas?

09 april 2010

Media som overgripere mot de svake

Som så mange andre har jeg de siste dagene fulgt den fryktelige overgrepssaken i Den Katolske Kirke. Det går hardt inn på meg når voksne folk får seg til å forgripe seg på uskyldige barn, og enda verre er det når det er snakk om tillitspersoner i samfunnet slik en prest er.

Men en ting som gjør meg like harmdirrende som selve saken er medias umenneskelige fråtsing i slike saker.

Jeg så pressekonferansen i dag i sin helhet og alle setter en moralsk pekefinger på Kirken for at de ikke har brutt sitt løfte overfor den mannen som har betrodd seg. Media bruker selvfølgelig gjentakelsesfaren som en begrunnelse og det er lett og forstå denne argumentasjonen.

MEN, er det virkelig gjentakelsesfaren de er bekymret for - eller er det mangelen på gode saker og skrive om? Det er dessverre i dag en kjensgjerning at beste måten og få slike saker i medias søkelys på er å gå til politiet med dem. Politiet lekker som en sil, og dette vet media og utnytte på det groveste.

Det groveste eksemplet jeg har på dette er en kjent person som var på politistasjonen og rapporterte en forbrytelse, for så å bli oppringt av media bare minutter etter at vedkommende har forlat stasjonen. INGEN andre en betjenten som mottok anmeldelsen og vedkommende som anmeldte kjente til saken. Hva skal en gjøre i en slik situasjon? Man er jo totalt rettsløs, for man kan jo ikke gå tilbake og skjelle ut politibetjenten - da er man jo sikker på at saken vil bli henlagt umiddelbart.

Er det virkelig ingen som tenker på offeret her? Det kommer frem at VG har begynt å ringe og plager vedkommende for å få han til å stå frem. Her tenkes det selvfølgelig kun på profitten de vil ha med og kunne smøre bildet av mannen på forsiden av avisen - og ikke på hva denne oppførselen faktisk gir av nye traumer og psykiske problemer for mannen. Media skyver offentlighetens interesser foran seg - men gir det dem rett til å plage en person som har opplevd noe så forferdelig som dette? Skal han virkelig ikke få lov til å være i fred?

Dette er jo et nytt overgrep. Først blir en seksuelt missbrukt som barn og så blir en på nytt missbrukt av medier som hiver seg over deg og ikke respekterer at man virkelig ikke har lyst og prate om dette i det offentlige rom.

Hvis det er noen som virkelig forhindrer at misbrukte står frem så er det media, og ikke kirken. Hvordan kan en forvente at et menneske som har opplevd noe slikt skal orke dette presset i tillegg til alle problemene overgriperen har forvoldt.

Nei, her håper jeg virkelig at det blir tatt en kraftig offentlig debatt rundt dette. Jeg unner ingen den situasjonen denne stakkars mannen har havnet i.

03 april 2010

Tidenes største hype?

Det har i det siste vært skrevet fryktelig mye om iPad, som tydeligvis har blitt lansert i USA i dag. Dagbladet har i dag skrevet en fantastisk sak om Geir Øiestad (41) fra Asker som sikret seg iPad på et kjøpesenter i New Orleans.

Det er den mest fantastiske saken jeg har lest på fryktelig lenge. Her har vi altså en kar som har lagt ferie sin til New Orleans kun fordi han kan få tak på en iPad på lanseringsdagen, og som han selv så flott beskriver det var begrunnelsen at "det er moro å ha noe som ingen andre i Norge har, så lenge det varer. På jobben er det mange entusiaster som blir grønne av misunnelse"

For de som lurer på hva en iPad er så forklarer Geir det så flott med at "det er som en forvokst iPhone, bare med bedre grensesnitt og skjerm" .... og kanskje jeg kan legge til at det heller ikke er noen telefon? Han har altså kjøpt en flott stor skjerm til 3000 kroner som er en forvokst iPhone telefon - men uten telefonfunksjonen.

Men likevel er Geir veldig fornøyd. Han har planer om å bruke denne for det meste til surfing på nettet og se filmer. Med tanke på at den er på størrelsen med en liten bærbar PC (og koster akkurat det samme) så har han ikke mulighet til å putte den i lomma og enkelt ta med seg.

Jeg skjønner at det er fryktelig gøy å kjøpe ting som ingen andre har, bare fordi alle andre vil bli SÅ misunnelige, men når man legger ferien sin til USA for å betale 3000 kroner for en stor skjerm som egentlig er en "forvokst iPhone" (uten telefondelen) så har man litt for mye penger.

Et lite tips til de som kunne tenke seg en liten kjekk skjerm som kan vise filmer, bilder og dokumenter samt og surfe på nettet: http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=582680

Ja, jeg vet at det er en PC, og at det helt sikkert ikke er like spennende - siden alle vennene dine også har en slik - men den kan faktisk MYE mere enn den forvokste iPhonen.

Nå kan det se ut som om jeg prøver og drite ut Geir her, i så tilfelle beklager jeg på det sterkeste. Jeg har ingenting imot Geir eller noen andre som synes det er veldig god pengebruk å kjøpe denne og mange andre ting som heller ikke har fryktelig stor nytteverdi (har sikkert noen av de hjemme jeg også). Det jeg synes er latterlig er Dagbladet, og alle de andre mediene, som velger å skrive såpass mye om et produkt som bare er en hype.

Når jeg var med og hadde nettauksjon for Redd Barnas arbeid etter tsunamien var det ingen som ville skrive om denne. Jeg tipset en masse aviser å henviste dem til Redd Barna og de som jobbet der - slik at de kunne skrive om alle de flotte tingene blant annet kjente idrettsutøvere hadde gitt. Neida, dette var ikke interessant - men hvorfor var det ikke det? Heldigvis ble John Arne Riise med på laget og da var alt MYE mere interessant - da ble det skrevet masse om auksjonen, men det var fortsatt umulig og få flere medier til å skrive om hvor den var fordi de ikke ville gi gratis reklame til QXL. Det er tydeligvis et stort tabu for media og gi noen gratis reklame, og det i seg selv er jo greit, men her gies det gratis reklame i millionklassen til et produkt som bare er et leketøy for Apple fantaster uten noen form for nytteverdi for øyeblikket som ikke andre produkter leverer mye bedre. Det jeg prøvde å skaffe reklame var en veldedeighetsauksjon som kun hadde som formål og hjelpe folk i nød.

Nei, media burde virkelig skamme seg og gå litt mere i seg selv og tenke ut hva de ønsker og bidra med.
Blogglisten