10 januar 2010

Norsk idrett brøt Fair Play i går



Fair Play er et utrykk som brukes innen spesielt fotball og omhandler alt fra at man ikke skal dope seg til at man skal behandle andre med respekt. Dette utrykket kan helt fint brukes innen alle idretter å summerer fint opp det de fleste forbund forfekter av verdier.

"Vi ønsker ikke å identifisere oss med slik oppførsel" sa Vibecke Sørensen, presidenten i skøyteforbundet, da de sparket Peter Mueller på tampen av fjoråret.

I går derimot var det helt greit å mobbe blant annet Peter Mueller som ikke var i det gode selskap lengre. Det var flaut og se hvordan de harselerte med Tom Nordlie og Mueller, men det som var enda være var å se hvordan folk lo av det. Det var NrK som arrangerte denne utdelingen og det er de som står ansvarlig for denne - men de i salen har også et moralsk ansvar - Norsk idrett hadde møtt mannsterke opp.

Tydeligst ble det vist i innslaget der to idrettsutøvere ble tatt inn til "dopingkontroll". De ble lurt trill rundt i god gammel stil og etterpå kom Bård Tufte inn og spøken var avslørt. Et morsomt innslag og fin form for underholdning. Men det som gjør dette spesielt var at Tufte overfor utøverne beklaget stuntet og håpte at det ikke hadde gått ut over treningen deres denne dagen og de fikk blomster som et lite plaster på såret.

Hvor er blomsterbuketten til Mueller og Nordlie?

Steinar Hoen sier til VG at "dette var bare moro" og "Bård Tufte Johansen la jo lista med sin omtale av Peter Mueller tidlig i programmet, og vi bare fulgte opp"

Ja, Bård Tufte la lista uakseptabelt lavt med mobbingen sin, men fritar det dere for å følge det opp med mobbing senere på kvelden? Det er en uting at det mere og mere i samfunnet blir brukt som unnskylding for egne handlinger at andre "la jo listen mye lavere før meg"

Prosjektlederen i Nrk sier "Det var god stemning i salen og dette tror jeg folk synes var moro" og med dette mener han tydeligvis at dette er en akseptabel form for humor og at Nordli ikke har rett til å føle seg støtt av dette.

Det er faktisk ikke opp til oss andre å evaluere om noe er "bare moro" eller om det er sårende. Tom Nordlie har gått ut i media i dag å sagt at han ikke syntes dette var moro, og da må vi faktisk ha respekt for dette og innrømme at dette gikk over streken. Det er greit og spøke og tulle med folk som er tilstede og som er inneforstått med at dette er spøk og tull - men det burde for de aller fleste være helt klart at det og direkte mobbe to som ikke er der på den måten er fryktelig ufint.

Det er dessverre fryktelig lett å finne slikt morsom og veldig kjapt gjort å hive seg på slikt. Det er derfor veldig viktig i ettertid og beklage og rydde opp.

Jeg håper derfor idrettslederne med ansvar for denne utdelingen tar ansvar og går ut og beklager, samtidig som at de sikrer seg at slike ting ikke skjer igjen. Det er stor fokus på mobbing i samfunnet, og det er fryktelig viktig at slikt taes seriøst og ikke unnskyldes bort.

Men når det er sagt så skjedde det en veldig flott ting i går også, og det var utdelingen av "Årets ildsjel" prisen til Vidar Bøe. Han er nok ikke så kjent for de fleste, men jeg så en dokumentar om ham forleden der han sammen med Tahir Hussain, som er blind, skulle sykle Trondheim - Oslo på tandemsykkel. Tahir hadde dette som sin store drøm, han ønsket og kunne være med på idrett slik alle andre var og Vidar skulle hjelpe han. En flott pris, og et flott øyeblikk.

P.s: Bildet er stjålet fra denne artikkelen om samme sak i VG

1 kommentar:

Anonym sa...

Les hele bloggen, ganske bra

Blogglisten