09 april 2010

Media som overgripere mot de svake

Som så mange andre har jeg de siste dagene fulgt den fryktelige overgrepssaken i Den Katolske Kirke. Det går hardt inn på meg når voksne folk får seg til å forgripe seg på uskyldige barn, og enda verre er det når det er snakk om tillitspersoner i samfunnet slik en prest er.

Men en ting som gjør meg like harmdirrende som selve saken er medias umenneskelige fråtsing i slike saker.

Jeg så pressekonferansen i dag i sin helhet og alle setter en moralsk pekefinger på Kirken for at de ikke har brutt sitt løfte overfor den mannen som har betrodd seg. Media bruker selvfølgelig gjentakelsesfaren som en begrunnelse og det er lett og forstå denne argumentasjonen.

MEN, er det virkelig gjentakelsesfaren de er bekymret for - eller er det mangelen på gode saker og skrive om? Det er dessverre i dag en kjensgjerning at beste måten og få slike saker i medias søkelys på er å gå til politiet med dem. Politiet lekker som en sil, og dette vet media og utnytte på det groveste.

Det groveste eksemplet jeg har på dette er en kjent person som var på politistasjonen og rapporterte en forbrytelse, for så å bli oppringt av media bare minutter etter at vedkommende har forlat stasjonen. INGEN andre en betjenten som mottok anmeldelsen og vedkommende som anmeldte kjente til saken. Hva skal en gjøre i en slik situasjon? Man er jo totalt rettsløs, for man kan jo ikke gå tilbake og skjelle ut politibetjenten - da er man jo sikker på at saken vil bli henlagt umiddelbart.

Er det virkelig ingen som tenker på offeret her? Det kommer frem at VG har begynt å ringe og plager vedkommende for å få han til å stå frem. Her tenkes det selvfølgelig kun på profitten de vil ha med og kunne smøre bildet av mannen på forsiden av avisen - og ikke på hva denne oppførselen faktisk gir av nye traumer og psykiske problemer for mannen. Media skyver offentlighetens interesser foran seg - men gir det dem rett til å plage en person som har opplevd noe så forferdelig som dette? Skal han virkelig ikke få lov til å være i fred?

Dette er jo et nytt overgrep. Først blir en seksuelt missbrukt som barn og så blir en på nytt missbrukt av medier som hiver seg over deg og ikke respekterer at man virkelig ikke har lyst og prate om dette i det offentlige rom.

Hvis det er noen som virkelig forhindrer at misbrukte står frem så er det media, og ikke kirken. Hvordan kan en forvente at et menneske som har opplevd noe slikt skal orke dette presset i tillegg til alle problemene overgriperen har forvoldt.

Nei, her håper jeg virkelig at det blir tatt en kraftig offentlig debatt rundt dette. Jeg unner ingen den situasjonen denne stakkars mannen har havnet i.

Ingen kommentarer:

Blogglisten