17 mars 2010

Er arv noe man bør tenke på?

Det er en del ting de fleste av oss ikke planlegger, og det er døden. Dette er ikke tenkt som noen filosofisk betraktning over døden eller hva det måtte medføre men mere hva som kommer til å skje med det vi eier.

Grunnen til at jeg har begynt å tenke på dette er bråket rundt testamentet til en Oslo-kvinne som testamenterte bort pengene etter salget av huset til høyreekstreme personer og organisasjoner. Det har vært en del skrevet om dette og enkelte drar jo frem den gode gamle; "jeg er skremt over hvordan folk tenker" men er det virkelig slik "folk" tenker?

Dessverre er det alt for få mennesker som tenker på dette med testamente og det er ganske idiotisk. Vi er jo veldig bevist på hva vi bruker penger på mens vi lever så hvorfor skal vi ikke ta kontroll over hva som skjer med vårt når vi dør? Har man barn vil automatisk de ha krav på 2/3 av arven men den siste tredjedelen bestemmer du helt selv over om du setter opp et testamente. Men det aller viktigste er alle de som ikke har barn, eventuelt de som ikke har livsarvinger i det hele tatt. Har du ingen arvinger i det hele tatt går faktisk pengene til staten - og jeg har ingenting imot staten, men hadde det ikke vært bedre om pengene gikk til noe man brenner for.

Se er spørsmålet; er det sånn at gamle folk nå har begynt og testamentere bort pengene sine til høyreekstreme? Nei, heldigvis viser det seg at det går flere penger til andre - og mye bedre formål. Jeg tok kontakt og sjekket med Redd Barna og i fjor var det 36 som etterlot Redd Barna penger i arv, og dette tilsvarte 7,8 millioner - langt mere en hva denne ene damen testamenterte bort. Dette er også kun Redd Barna, i tillegg kommer alle de andre organisasjonene man kan gi til og til sammen kommer det inn hundrevis av millioner til ideelle organisasjoner hvert år.

Men uansett om man har lyst og gi pengene til Redd Barna eller andre organisasjoner, eller om man vil gi det til noen spesielle så bør en absolutt vurdere et testamente. Det kan kanskje ikke føles som mye, men vi sitter ofte på mere en vi tenker på.

En kan finne mere om dette her: http://www.testamenter.no/

Ingen kommentarer:

Blogglisten